Maso volně žijící zvěře obsahuje málo tuku, je dieteticky hodnotné a lehce stravitelné. Oblíbené restaurace a prodejny, kde celoročně nabízí kvalitní zvěřinu, sdružuje portál Dobrá zvěřina.

Ať lidé hledají hospodu na výletě, restauraci pro slavnostní příležitost nebo polední menu, jsou čím dál náročnější. Pečlivěji si vybírají i suroviny k vaření. V posledních letech stále častěji vyhledávají zvěřinu – maso volně žijící zvěře. Milovníci zvěřiny si mohou naplánovat cestu do certifikovaných restaurací a prodejen díky portálu Dobrá zvěřina. Počet míst se neustále rozrůstá.

Mapa restaurací a prodejen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mezi restauracemi se najdou luxusní podniky i obyčejné hospody, kde si lidé pochutnají na prověřené zvěřině po celý rok. Za projektem Dobrá zvěřina stojí společnost Bidfood, která otevřela v roce 2012 moderní zpracovnu zvěře v Kralupech nad Vltavou. Na následující otázky odpověděl Radim Kopecký, ředitel prodeje pro gastronomii, Bidfood ČR:

 Jelení burger

 

 

 

 

 

 

 

 

Proč jste se pustili do zvěřiny?

Protože správně ulovená zvěř a opracovaná zvěřina je vynikající přírodní produkt, který má velmi široké využití. Zvěřina je po staletí jedním z nejpřirozenějších pokrmů. Ve většině evropských zemí se konzumuje celoročně a její obliba nadále roste. Podobný trend sledujeme i v České republice. Zájem restaurací o zvěřinu vzrostl za tři roky o 75%.
Portál Dobrá zvěřina vznikl, protože věříme, že v restauraci si má člověk pochutnat. Tak jsme začali certifikovat restaurace, kde si pochutnáte na výborné české zvěřině. Nově jsme portál rozšířili o prodejny s naší prověřenou zvěřinou Petron.

Ilustrační foto

Proč je zvěřina zdravá?

Co může být lepší a zdravější než maso volně žijící zvěře, která celý svůj život tráví v lese? Zvěř konzumuje převážně rostlinnou potravu a nepřijímá uměle připravená krmiva. Navíc má dostatek pohybu.
Maso z divoké zvěře obsahuje jemnější svalová vlákna než maso jatečních zvířat, navíc zde můžeme nalézt i nižší podíl vaziva, což jsou faktory, které mají vliv na lehčí stravitelnost masa. Zvěřina má nízký podíl tuku, jehož složení je navíc příznivé, protože obsahuje méně cholesterolu. Naopak vyšší obsah vysoce hodnotných bílkovin je jistě plusem. V mase nalezneme vysoký podíl esenciálních aminokyselin, které si tělo není schopné samo vytvořit, a vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, jako jsou Omega-3 a Omega-6, které mají pozitivní vliv na lidskou nervovou soustavu a oběhový systém.

Odkud zvěř pochází?

Zvěřina, kterou prodáváme pod značkou Petron, pochází z volně žijící zvěře z českých lesů. Ke zpracování si zvěř pečlivě vybíráme, každý kus prochází několikanásobnou kontrolou, dvakrát zvěř prohlíží úřední veterinární lékař a vzorky masa prochází laboratorními testy.
Naše zvěřina získala oprávnění používat logo „Český výrobek – Garantováno Potravinářskou komorou ČR“, které upozorňuje na kvalitní produkty vyrobené v Česku z českých surovin. Nejbližší restauraci nebo prodejnu se zvěřinou Petron naleznete na portálu Dobrá zvěřina.

Text nevyjadřuje názor redakce