Jsem King. Burger King. A nemůžu se dočkat, až vám budu vyprávět o svém království. Jako v každém království jsou i v tom mém přítomny magie, tajemství a kouzla. U mne jsou to chutná kouzla! Ve většině případů se nedostanete jinam než k pokladnám při objednávce a nemáte ani tušení, co se skrývá o pár kroků dál, kam se žádný host obvykle nedostane. Jen stěží byste uhodli, co přesně se děje v těch pár minutách, než vám naservírujeme voňavé menu. Ale dneska? Prosím – následujte mě. Jste zváni... 

Takže… Otevíráme první dveře a ocitáme se v místnosti pro nepovolaného návštěvníka běžně nedostupné – ve skladu: Zde jsou při teplotě cca 2 °C uloženy sýry, zelenina a omáčky.

Burger king - skladové zásoby

V naprosto stejné místnosti, ale při polární teplotě -18 °C se uchovává zmražené maso a hranolky. Podívejte, zelenina je připravena k použití, stačí ji jen nakrájet. Burger King - zelenina je vždy připravená

Teď vám ukážu svou klenotnici – tak vypadají burgery z pravého hovězího před tím, než projdou grilem s opravdovým ohněm. Burger King - maso

Žádné z mých složek královského burgeru se nesmí dotýkat jen tak ledakdo. Příprava je rituál. A rituál začíná mytím rukou. Ne, toto nejsou chvilky před náročnou operací – ten člověk právě začíná pracovat v kuchyni Krále burgerů. Ruce se musí vydrhnout speciálním kartáčem při určité teplotě vody a následně antibakteriálním gelem až k loktům. V království Burger King se pracuje bez rukavic, protože je prokázáno, že na rukavicích se udržuje více bakterií než na lidské kůži. Podle standardů se „očistná lázeň“ provádí alespoň jednou za hodinu a po každém přerušení práce. 

Burger King - práce v kuchyni

Teď zbystřete! Ukážu vám svatyni královské kuchyně – Jeho Veličenstvo Gril! Možná tomu nebudete věřit, ale burgery se opravdu připravují na živém ohni.Burger King - maso

Teplota pečení je 400 °C. 

Tím se dosáhne naší proslulé šťavnatosti masa. Hotové maso má teplotu 70 °C a lze ho použít do 45 minut po upečení. Později se nad skladovací jednotkou rozsvítí speciální červené světlo – signál, že se maso již musí zlikvidovat, protože není pro naši kuchyni vhodné.

A na řadu přicházejí housky. Bezprostředně před přípravou burgeru se opečou na takovémto průmyslovém toustovači. 

Burger King - opékání housek

Pokud recept obsahuje sýr, tak houska společně se sýrem prochází dodatečnou úpravou, tentokrát v mikrovlnné troubě. 

Burger King - dopékání

Přidáme zeleninu, omáčku, slaninu a ...voila! Jedinou otázkou je, jak burger sníst! Je tak velký a šťavnatý! 

Burger King

Ale to ještě není zdaleka všechno. Postupte si dál. Věrnými společníky, panoši v říši burgerů, jsou křupavé hranolky, které také očekávají, že budou součástí menu. Uchovávají se v mrazáku, v dávkovači. Pozor! V našem království Burger King produkty nesolíme, s výjimkou velmi malého množství soli u hranolků. Fritézy mají také speciální časovač. Výměna oleje probíhá podle standardů a vždycky používáme čerstvý tuk. 

Burger King - hranolky

Tak. A teď už jsem vám odhalil všechna svá tajemství. Putování za dokonalým burgerem končí. Dobrou chuť!

 

Zajímavosti z Burger Kingu

Zajímavosti z Burger Kingu

Text nevyjadřuje názor redakce