V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny je zřejmě nejoriginálnější a každopádně co do formy i obsahu nejvytříbenější kniha letošního jara…“, napsala o knize Judith von Sternburg do časopisu Lesart.

V českém překladu ji nyní na knižní trh uvedlo pražské nakladatelství PROSTOR. Autor této ojedinělé publikace Christoph Ribbat na téměř třech stech stranách předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo George Orwell.

Mimochodem Christoph Ribbat je profesorem amerikanistiky na univerzitě v Paderbornu a do oblastí jeho zájmu spadá nejen literatura, ale také sport, kulturní historie, vizuální kultura a nově také gastronomie, kterou považuje za „zrcadlo společnosti“.

Velkou pochvalu na Ribbatovu knihu přidal také Jens Bisky v deníku Süddeutsche Zeitung. „Tato zajímavá kniha servíruje kuriozity, anekdoty, teorie a fakta stravitelné pro čtenáře bez předchozích znalostí.“ Ribbat totiž poučeně a s vtipem líčí konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa různých světadílů.

Autorovi však nejde jen o výčet pozoruhodností, nýbrž i o hlubší sociologický pohled na úlohu restaurace jako takové: co symbolizuje, co prezentuje ve společnosti a jak se v ní odráží chování a očekávání hostů během stolování, při rozhodování či konverzaci o tom, kam zajít a které podniky raději vynechat. Autor tak vytvořil dokonalé spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky.

Nevšední zážitek z četby této publikace trefně okomentoval v listu Hamburger Abendblatt Online Thomas Andre: „V restauraci jde o mnohem víc než jen o jídlo. Kdo nevěří, ať si přečte tuto výbornou knihu.

Text nevyjadřuje názor redakce