Hotel a konference napůl cesty
Hliník nebyl okem diváka nikdy spatřen, neboť se podle slov svého filmového spolužáka přestěhoval právě do Humpolce, přesto mu vděční spoluobčané odhalili pamětní desku a otevřeli muzeum. Ty už ovšem nejsou filmovou fikcí, ale skutečností.
Od března letošního roku je v Humpolci skutečností také hotel fabrika, vystavěný na místě bývalé textilní továrny. Vzhledově i technologicky velmi moderní stavba využívá fasádní prvky tahokovu a alucobondových obkladů. Projektantům humpolecké společnosti OK Plan Architects v čele s architektem Luďkem Rýznerem se ji podařilo až překvapivě nenásilně zakomponovat do centra města. Své o tom ostatně částečně vypovídá i fakt, že se hotel fabrika nulldostal do užší nominace 15 objektů na titul Stavba roku 2012, jehož vyhodnocení probíhá v těchto dnech.

Energeticko ekologický unikát
Přesná orientace hotelu, použité materiály ani další detaily nejsou dílem náhody, neboť investor stavby si již v projektové časti předsevzal, že stavba bude v maximální možné míře ekologická a energeticky soběstačná. Původní projekt byl tedy kupříkladu o sedm stupňů natočen tak, aby byl optimálněji orientován vůči slunečním paprskům.
Zásadně unikátní je bezpochyby kombinování zdrojů tepelné a elektrické energie. Základní vytápění je realizováno pomocí tepelných čerpadel, které získávají energii z pěti 150metrových podzemních vrtů. Chlazení v letních měsících zajišťuje zpětná absorpce. Zdrojem elektrické energie jsou ve slunečních dnech fotovoltaické panely osazené na střeše sousedního objektu společnosti MHA. Doplňkovým zdrojem tepla a chlazení je kogenerační jednotka, která plní také funkci záložního zdroje energie evakuačního výtahu a pro případ výpadku vnějšího napájení.
Samozřejmostí takové moderní budovy jsou kvalitní izolační materiály, kvalitní okna včetně výplňových skel a rekuperace tepla ve vzduchotechnice. U nás zatím méně obvyklá je rekuperace tepla z odpadních vod.
Vyhřívané podlahy a chlazené stropy se starají o tepelnou pohodu celého hotelu, který je celý sladěn na jednu teplotu tak, aby jeho hosté nebyly vystaveni neustálému střídání teplot.

Kongresy s výhodnou polohou
Velký důraz při projektování objektu a jeho výstavbě byl kladen na možnosti pořádání kongresů, školení a dalších vzdělávacích akcí. K tomuto účelu zde byly vybudovány tři menší, samostatně využitelné sály, které lze díky systému posuvných, kvalitně odhlučněných stěn propojit ve společný prostor s kapacitou 138-200 míst v závislosti na uspořádání. Jednotlivé sály jsou pojmenovány podle slavného rodáka z nedaleké obce Kaliště, podle již zmíněného „fiktivního přistěhovalce“ a podle nedaleké zřícenině hradu, která je za pěkného počasí vidět z terasy. Nesou tedy jména Mahler, Hliník a Orlík a všechny jsou vybaveny moderní prezentační technikou, výbornou akustikou, stínícím systémem a bezdrátovým připojením k internetu.
nullOsobně mi v konferenční výbavě chybělo tlumočnické zázemí a videokonferenční prostředky umožňující uspořádání mezinárodní konference s propojením více míst po celém světě, ale Kristýna Šimková, manažerka konferencí na můj požadavek reagovala slovy: „Potřebu tlumočnického zázemí jsme již řešili formou mobilní tlumočnické kabiny. S požadavkem videokoferenčního řešení se na nás zatím nikdo neobrátil, ale jsme připraveni vyjít zákazníkům vstříc také v tomto ohledu. Naší snahou je poskytovat kompletní servis na míru potřeb jednotlivých zákazníků“.
Váhu těmto slovům dodává skutečnost, že přestože je hotel v provozu teprve od jara letošního roku, mezi své referenční zákazníky už zařadil nemálo firem zvučných jmen, především z řad automobilek a finančních institucí. Namátkou můžeme jmenovat: Volkswagen Group, servisy značky Audi, BMW, DAF, FIAT, Ford, pojišťovnu Allianz, Českou pojišťovnu nebo Raiffeisen stavební spořitelnu. Mnozí z nich stihli využít zdejších služeb dokonce opakovaně.
Možná se podobně jako já zamyslíte nad tím, proč by konference či jiná akce měla probíhat právě v Humpolci, když velká města nabízejí širokou paletu konkurenčních nabídek. Ale stačí si uvědomit, že mnoho firem potřebuje upořádat setkání lidí z poboček, nebo zákazníků z celé republiky a právě ona poloha na půl cesty mezi českou a moravskou metropolí je z tohoto pohledu klíčová.
„Jsme s klienty po celou dobu konference, pomáháme řešit jejich problémy a v rámci možností vycházíme vstříc jejich požadavkům. Naše služby navíc nejsou zaměřené pouze na konference, ubytování a gastronomií. Jde nám o individuální přístup,“ doplňuje informace k rozsahu služeb Kristýna Šimková.
Vedle samotné konference slibuje zdejší tým kompletní organizaci doplňkových služeb jako například paintball v humpoleckém lese, motokros na nedaleké dráze, anebo ve spolupráci s firmami specializujícími se na zážitkové zajištění programů na míru přání svých hostů.

nullHotel, relaxace a gastronomie
Moderně a vkusně vybavené prosvětlené pokoje jsou doplněny originály či reprodukcemi akademického malíře, který se postaral také výzdobu restaurace. Postele jsou variabilní, takže mohou sloužit jako manželské nebo jako samostatná lůžka. Zázemí hotelu je doplněno o masážní a sportovně relaxační centrum. Je možné si zde dopřát kupříkladu vinnou, medovou či čokoládovou terapii, masáže ze široké nabídky, pivní lázeň, esenční koupele, a nebo se jen tak nahrát ve finské sauně či odpočinout ve vířivce. Jedná se o menší prostory vytvářející příjemnou komorní atmosféru. Jedinou vadou na kráse je vzhledem k atraktivitě těchto procedur a také ke kapacitě konferenčních sálů malá kapacita těchto prostor.
Ostatně plnou kapacitu konferenčních místností nevyváží ani 19 pokojů s celkovou kapacitou 41 lůžek, nicméně i v tomto ohledu má personál připravené řešení a ve spolupráci s opravdu nedalekým partnerským hotelem je možné ubytovací kapacitu odpovídajícím způsobem rozšířit.
Šéfkuchař Kamil Čechal se svým personálem zajišťuje konferenční gastronomi i pokrmy pro místní bar, nekuřáckou restauraci s kapacitou 80 míst, 25místný salonek a v létě také pro terasu, která uspokojí až 50 hostů. Aby té práce neměli málo, jsou zde ochotni připravit také piknikové koše pro výlety s kolegy, přáteli či s rodinou nebo catering pro místní firmy
Na jídelním lístku nechybí české speciality, steaky, čerstvé ryby, pestrá škála salátů ani dalších laskomin. Podle slov šéfkuchaře Čechala se kuchyně snaží v maximální míře spolupracovat s místními dodavateli surovin, ale zájem hostů brzy překročil možnosti jejich kapacit. Z požadavků na čerstvost a maximální zastoupení českých surovin však nehodlají slevit ani v budoucnosti.

nullNěco napříště
Aktuálně prý kuchařský tým pracuje na zavedení farmářských a krajových specialit, konkrétnější informace však šéfkuchař z pochopitelných důvodů zatím neprozradil a tak nám asi nezbude, než se do Humpolce vydat někdy v brzké budoucnosti znovu, abychom mohli posoudit, nakolik se mu jeho plány podařilo zrealizovat k plné spokojenosti hostů.
Ostatně, důvodů k návštěvě bude patrně více, neboť otevřením hotelu a zprovozněním jeho služeb plány zdejšího majitele ani personálu zdaleka nekončí.
„Pořád je co vylepšovat a zdokonalovat,“ říká Jana Fialová manažerka hotelu a konferenčního centra, a dodává: „Do konce roku bychom chtěli ještě na terase ve 3. patře zřídit bar s možností grilování a pořádání soukromých večírků. Na terase v 6. patře plánujeme instalovat vířivku pro umocnění zážitků náročných hostů a bude-li to zapotřebí, jsme připraveni do budoucna rozšiřovat i ubytovací a další kapacity našeho hotelu“.

Text nevyjadřuje názor redakce