Festival Gusto di Cilento (Chuť kraje Cilento) je jedním z atributů partnerství městské části Praha 3 a krajem Cilento, který je vyhlášen jak středomořskou kuchyní, tak produkcí špičkových potravin v biokvalitě, jenž vznikají na území stejnojmenného přírodního parku UNESCO na jeho území. Obě partnerské strany navázaly spolupráci hned v několika oblastech, např. ve vzdělávání na úrovni universit, v podnikání i v oblasti cestovního ruchu.

 

Zboží z rodinných hospodářství budou prodávat přímo italští výrobci

„Ta myšlenka vznikla, když jsme ukazovali italským partnerům naše farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad během jejich loňské návštěvy na žižkovské radnici.  Cilento je zajímavým zemědělským regionem, a proto se ten nápad na mimořádné italské farmářské tržiště přímo nabízel. Na dva dny se tak pokusíme přenést atmosféru tradičních středomořských tržišť přímo do centra Prahy včetně originálních hudebních a tanečních formací z Cilenta,“ uvedl zástupce starosty Prahy 3 pro kulturu Pavel Sladkovský.

 

3

 

Zboží, které se na festivalu představí, pochází přímo z produkce dvaceti malých rodinných farem a firem z Cilenta a na tržišti je budou prodávat přímo jejich výrobci z Itálie. Prostřednictvím tlumočníků, kteří zde budou během festivalu u všech stánků asistovat, tak návštěvníci budou moci debatovat s italskými farmáři.

„Chceme s partnery z Cilenta lidem zprostředkovat maximálně autentický zážitek, kdy si budou moci na oblast Cilento doslova sáhnout ve všech směrech. Vše je připraveno tak, aby se farmatrh na Jiřáku doslova změnil v Mercato del Cilento, kde lidé s italskými farmáři debatují o recepturách jejich výrobků a výpěstků, kde milovníci vín u ochutnávek budou moci probrat své dojmy přímo s italskými vinaři, kteří jim budou nalévat. Půjde zkrátka o mimořádnou gastronomickou událost, která nemá dosud v tuzemsku obdoby, “ uvedl místostarosta Sladkovský.

Špičková kvalita za producentské ceny

Navíc i cenová politika festivalu bude nastavena velmi příznivě, protože potraviny budou v rámci prezentace regionu prodávat farmáři z Cielnta za své dodavatelské ceny bez přirážek překupníků a obchodních řetězců. Ceny italských vín by se tak měly pohybovat od 75 do 200 korun, průměrná cena půlkilového balení domácích italských těstovin je kalkulována na 40,- Kč a kilogram jedné z gastronomických specialit Cilenta, exkluzivní bůvolí mozzarelly, by měl vyjít okolo 300 korun.

2117800901 nVedle toho se na trhu objeví také likéry (Limoncello), marmelády (třeba z červené cibule), medy (třeba eukalyptový), olivový olej (mimořádně chutný) anebo také ančovičky a mnoho dalšího…

O teplou kuchyni se postarají v rámci italských oslav na Jiřáku restaurace Aromi a Soave di Aureole, o pravou italskou kávu pak mistr kávy, barista – školitel, Roberto Trevisan ze Školy kávy. 

 „Díky navázanému partnerství mezi Prahou 3 a Cilentem jsem měl tu milou možnost strávit, teď již mohu říci s italskými přáteli, v Cilentu 5 dnů. Kromě toho, že jsem se setkal s velmi chutnými výrobky z farem a manufaktur, které na českém trhu nemáme, potkal jsem také mimořádně pohostinné a srdečné lidi, kteří mají pevný stisk ruky a přímý pohled do očí. A pokud vás pozvou třeba na oběd a vy od stolu přímo neodpadnete množstvím, rozmanitostí a chutí, pak vás domů nepustí!“ říká organizátor festivalu Jiří Sedláček. 

724601758 nCilento – kraj citrónů, buvolů a 300 let starých receptur

Cilento je hornatá oblast v italské Kampánii ve střední a jižní části provincie Salerno. V dávné minulosti Cilento tvořilo hranici mezi řeckými koloniemi a etruskými a lukánskými domorodými osadami. Od roku 1998 je zdejší národní park součástí světového dědictví UNESCO. Cilento je malebný hornatý přímořský kraj plný vinic a pastvin, kde se pasou místo běžných plemen evropského skotu buvoli.  Typickým stromem Cilenta, který potkáte na pastvinách, v zahradách, ale i kdekoliv u cesty je citrusovník. Podle Jiřího Sedláčka si zde můžete citronový plod doslova utrhnout kdekoliv u cesty. Jeho gastronomie je založena na středomořské stravě, místní kuchyně je kolébkou vyhlášené středomořské diety.

„Cítíte se zde, jako byste přijeli na Moravu, všude Vás obklopí pohostinní dobrosrdeční lidé. Jejich potravinářské výrobky jsou i díky chráněné krajinné oblasti téměř výlučně v biokvalitě, jedná se o produkty mimořádné chuti a kvality. Většina výrobků vzniká v malých rodinných firmách či hospodářstvích podle receptur, které jsou často starší než 300 let. Obyvatelé Cilenta jsou mistři na sladké jídlo,“ popisuje Jiří Sedláček.

 

Text nevyjadřuje názor redakce